Toen ik twee jaar geleden met pensioen ging, moest ik een nieuwe hobby zoeken. Schilderen sprak me gelijk aan; eigenlijk had ik dat mijn hele leven al willen leren. Mooie portretten van mijn vrouw en kinderen, of gewoon dat landschap van die verre vakantie nog eens voor de geest halen. Maar hoe vind je een goede cursus schilderen in Amsterdam? In mijn zoektocht naar een goed atelier doorliep ik een aantal stappen:

  • Online uitzoeken
  • Kennismakingsgesprekken
  • Details afwegen
  • Het volgen van een cursus

Allereerst ging ik natuurlijk het internet op. Ik zocht met name naar een cursus schilderen – in Amsterdam of omstreken – waarbij ik de basis kon leren en vervolgens kon doorgroeien. Ik heb een hekel aan afscheid nemen, dus wilde ik een plek waar ik voor langere tijd terecht kon. Ik was dus op zoek naar een leraar met niveau, maar ook naar een plek waar ik rustig kon beginnen. Vanuit die gedachte vond ik een aantal geschikte cursussen, waaruit ik een definitieve keuze moest maken. Ik heb dat sterk laten afhangen van de kennismakingsgesprekken die ik heb gevoerd. Daarbij stelde ik mezelf steeds de vraag: “Waar voel ik me het meest thuis?” Uiteindelijk koos ik voor Atelier Vincent van Oss. Bij deze cursus schilderen in Amsterdam doe je mee aan een groepsles, maar krijg je toch persoonlijke begeleiding. Ik zat dus samen met schilders die al verder waren, maar ook met beginners van mijn niveau. De docent loopt rond en geeft iedere student voldoende aandacht. Hij gaf uitstekende feedback, waar ik echt wat aan had. Ik moest bij de basis beginnen, dus kreeg ik een aantal nuttige opdrachten waar ik ook thuis aan kon werken. Wanneer ik vastliep, kreeg ik goede tips om de volgende stap te zetten. De cursus was iedere vrijdagmorgen, van 10:00 tot 12:30. Voor een pakket van 16 lessen betaal je momenteel 250,-. Dat is een zeer schappelijke prijs voor de kwaliteit van de cursus!

Cursus schilderen Amsterdam: individuele begeleiding

Na verloop van tijd had ik de smaak te pakken en wilde ik de volgende stap zetten. Ik heb nog een tijd in de groepsles gezeten, waar ik nuttige feedback kreeg van andere cursisten. Dat is het voordeel van een cursus schilderen in Amsterdam: je krijgt precies te horen wat je goed doet en waar je nog stappen moet maken. Na verloop van tijd had ik behoefte aan wat persoonlijke begeleiding. Gelukkig was het ook mogelijk om eens in de paar weken privéles te nemen. Je komt dan naar het atelier en krijgt de volledige aandacht. Aan het begin was dat natuurlijk even wennen, maar ik vond het al snel erg prettig. Dankzij deze individuele begeleiding maakte ik behoorlijke stappen. Momenteel werk ik aan een portret van mijn volwassen dochter, maar dat is zeker nog niet af. Ik kan deze cursus schilderen in Amsterdam echt aanraden, omdat ik anders nooit dit niveau had bereikt. Ik zou adviseren eerst ervaring op te doen in de groepsles; misschien wil je daar zelfs nooit meer weg!

Eigen programma samenstellen

Ik vond het prettig dat ik tijdens deze cursus schilderen in Amsterdam mijn eigen programma kon maken. Ik wilde me graag richten op portretten en landschappen, maar andere cursisten gingen een compleet andere kant op. Je krijgt veel vrijheid en kunt precies die vaardigheden ontwikkelen die je wilt gaan gebruiken. Wil jij deze cursus schilderen in Amsterdam ook volgen? Ga naar een kennismakingsgesprek en doe een proefles, dan weet je meteen of de cursus bij je past. Veel succes!

Lees meer…